Shocktrauma ontstaat na een eenmalige heftige gebeurtenis, die te veel was voor je zenuwstelsel om in één keer te verwerken. Het is dus niet de “ernst” van wat er is voorgevallen, maar het effect dat het op jouw systeem heeft dat bepaalt of er sprake is van trauma. Dat kan komen door iets wat we allemaal als schokkend zouden ervaren, zoals een auto-ongeluk, een overlijden of (getuige zijn van) geweld, maar kan ook ontstaan na grensoverschrijdend gedrag, een “kleine” verwonding of een naar bericht. Soms verdwijnen de klachten na een aantal weken vanzelf, maar soms heeft je lichaam weer een beetje heroriëntatie nodig naar wie je ook alweer was voor de gebeurtenis. Vaak kunnen we dat met een aantal sessies bewerkstelligen.
Traumatherapie
Ieder mens maakt vervelende dingen mee, waarbij je zenuwstelsel meestal vanzelf weer herstelt. Maar soms is meer hulp nodig, om je weer jezelf te voelen. Shocktrauma komt door een eenmalige heftige gebeurtenis, terwijl complex trauma door langdurige stress ontstaat. Complex trauma in de kindertijd kan ontwikkelingstrauma veroorzaken, zoals bij KOPP’ers. Trauma zit niet in de ernst van een gebeurtenis, maar in het effect wat het heeft op jouw systeem. Met elk systeem ben je welkom.
Shocktrauma
Complex trauma
Meer complex trauma ontstaat als er gedurende een lange tijd steeds over de grenzen van wat je zenuwstelsel goed kan dragen wordt gegaan, wat je veerkracht uitput (bijvoorbeeld door ziekte, een vervelende relatie, langdurige mantelzorg, of een stressvolle thuissituatie). Ook kan het blijken dat je door een stapeling van vervelende gebeurtenissen niet meer kunt terugkeren naar “hiervoor”. Complex trauma kan ook ontstaan door bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing, (seksueel) geweld, of een oorlogsverleden (PTSS is daarvan een bekende vorm). Wanneer deze ervaringen plaatsvinden gedurende je kindertijd, kan er ontwikkelingstrauma ontstaan – misschien ben je dan KOPP’er.
Met wat voor vragen kan ik bij jou terecht?
Het kan van alles zijn, maar denk aan:
- Hoe kan ik wat meer uit mijn hoofd komen en in mijn lichaam?
- Hoe kan ik omgaan met mijn stressklachten? (Zoals piekeren, slecht slapen, angstiger zijn, kort lontje hebben)
- Ik blijf maar nekpijn houden. Hoe kom ik er vanaf?
- Ik herken mezelf niet meer. Hoe vind ik mijzelf weer terug?
- Hoe kan ik omgaan met grenzen voelen en aangeven?
- Hoe krijg ik weer overzicht?
- Er is iets gebeurd of veranderd in mijn leven. Wat is (in deze situatie) het goede om te doen?
- Ik wil graag terugkijken op (een periode uit) mijn leven. Hoe doe ik dat?
- Ik wil een gebeurtenis verwerken (zoals ziekte, overlijden, verlies van een baan of relatie). Hoe doe ik dat?
Wie gingen je voor?
Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op algemene vragen over mijn praktijk en de sessies die ik aanbied. Of je nu meer wilt weten over de kosten, vergoedingen of hoe je een afspraak kunt maken… Ik heb de meest voorkomende vragen voor je op een rij gezet. Als je specifieke vragen hebt die hier niet beantwoord worden, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta altijd klaar om je verder te helpen en samen te kijken naar wat voor jou de beste opties zijn.