Als KOPP’er heb je als kind vaak moeten zorgen voor ouders in plaats van andersom. Dan raken je eigen ontwikkeling en behoeften op de achtergrond. Het is niet gek dat het impact heeft op jou en hoe je de wereld ziet, als je thuis geen warme veilige plek had om op te groeien maar moest (ver)dragen, opletten, managen, en afzien. Dan leef je met (de effecten van) ontwikkelingstrauma. Het is heel begrijpelijk als het je nu veel inspanning vraagt om jouw eigen leven vorm te geven, in thema’s zoals fysiek en mentaal zorgen voor jezelf, een baan of gezonde relaties onderhouden, voor jezelf opkomen of überhaupt voelen wat je nodig hebt.
KOPP/KOV
Als volwassen Kind van een Ouder met Psychische Problemen (KOPP) of een Verslaving (KOV), heb je dingen gemist die je wel had verdiend. Als resultaat daarvan blijf je vaak tegen uitdagingen aanlopen die andere mensen niet herkennen. Al dat extra werk en worstelen is voor de buitenwereld vaak onzichtbaar. Dat kan heel eenzaam voelen.
Je kunt je jeugd niet ongedaan maken. Maar je kunt wel je ervaringen verwerken, je authentieke zelf leren kennen en vanuit daar keuzes leren maken die bij jou passen. Ook al zal er een gevoeligheid blijven bestaan, je kunt alsnog de persoon worden die je had kunnen zijn. En daar mag je steun bij vragen!
Wat is KOPP/KOV precies?
Wat is er toen-en-daar gebeurd?
In een ideaal scenario heb je twee liefdevolle ouders die je met ruimte en liefde laten opgroeien, maar als je ouders psychisch kwetsbaar zijn, kan dit anders lopen. Sommige ouders kunnen je niet loslaten en houden de symbiose in stand, waardoor je verstikt raakt en geen autonomie ontwikkelt. Andere ouders bieden ruimte voor autonomie, maar er is geen veilige verbinding om op terug te vallen, wat je onzeker maakt. Soms wisselen deze mechanismen onvoorspelbaar af, waardoor je geen stabiele koers hebt. Dit voortdurende moeten afstemmen op een ouder en de onvoorspelbaarheid ervan beïnvloeden je hechting en kunnen leiden tot verwondingen op het gebied van autonomie en verbinding, waardoor je moeite hebt om te weten wie je zelf bent, wat je wilt, en wat normale grenzen en omgangsvormen zijn.
En hoe gaat dat dan in het hier-en-nu?
Als je bent opgegroeid als KOPP’er, heb je het al ontzettend knap gedaan door strategieën te ontwikkelen die je hielpen overleven. Maar de coping die je eerder hielp -zoals te veel geven aan anderen, jezelf isoleren of jezelf verdoven – dient je nu niet meer. Sterker, juist jouw coping kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Je hebt vaak nog veel te ontdekken, zoals wie je bent, wat je wilt, en hoe je authentieke keuzes maakt en relaties opbouwt. Ook kunnen triggers uit het verleden je huidige reacties beïnvloeden, wat relaties bemoeilijkt als je anderen verantwoordelijk maakt voor jouw oude wonden. Gelukkig kun je leren om niet in de marge te blijven van wat je leven zou kunnen zijn, maar voluit te leven.
Leer jezelf kennen
Om te leren hoe jouw innerlijke landschap er uit ziet. Welke wonden heb je? Wat is er de oorsprong van? Hoe oud was je toen je die opliep en wat had je toen eigenlijk nodig? En hoe kan je nu voor jezelf zorgen in die stukken? Voor een deel is het dan fijn om wat meer handvatten te krijgen: hoe werkt opgroeien, hoe zit het met hechtingsstijlen, wat is psychotrauma nu precies en hoe krijg je daar zicht op. Daarnaast kan ik via Somatic Experiencing ook werken met de opgeslagen spanning in je lichaam.
Ben ik wel KOPP?
Je bent niet de enige die dit leest en denkt “het viel bij mij wel mee”. Dat kan natuurlijk. Maar het kan ook komen uit loyaliteit naar je ouders, of dat het nog niet willen onderkennen van dat het wel zo erg was. Je hoeft geen hekel te hebben aan je ouders, om te willen onderzoeken op welke manier je nog altijd last hebt, van wat zij (niet) hebben gedaan. Je mag ook hun onmacht zien, hoe ze het niet beter konden. Maar dat neemt niet weg dat jij schade hebt ondervonden waar je tot op de dag van vandaag mee te dealen hebt. En daar mag je zorg voor dragen, en daar mag je hulp bij vragen.
Sommige mensen komen pas later in hun leven tot de realisatie dat het in hun jeugd niet zo fijn en veilig was, als ze altijd dachten. Maar het is ook niet gek als je jong bent en vastloopt door de opvoeding die je (niet) hebt meegekregen. Waar je ook bent, je bent welkom.
Wie gingen je voor?
Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op algemene vragen over mijn praktijk en de sessies die ik aanbied. Of je nu meer wilt weten over de kosten, vergoedingen of hoe je een afspraak kunt maken… Ik heb de meest voorkomende vragen voor je op een rij gezet. Als je specifieke vragen hebt die hier niet beantwoord worden, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta altijd klaar om je verder te helpen en samen te kijken naar wat voor jou de beste opties zijn.