Therapie

KOPP/KOV

Als volwassen Kind van een Ouder met Psychische Problemen (KOPP) of een Verslaving (KOV), heb je dingen gemist die je wel had verdiend. Als resultaat daarvan blijf je vaak tegen uitdagingen aanlopen die andere mensen niet herkennen. Al dat extra werk en worstelen is voor de buitenwereld vaak onzichtbaar. Dat kan heel eenzaam voelen.

Je kunt je jeugd niet ongedaan maken. Maar je kunt wel je ervaringen verwerken, je authentieke zelf leren kennen en vanuit daar keuzes leren maken die bij jou passen. Ook al zal er een gevoeligheid blijven bestaan, je kunt alsnog de persoon worden die je had kunnen zijn. En daar mag je steun bij vragen!

 

KOPP/KOV | Lichaamsvragen
Algemeen

Wat is KOPP/KOV precies?

Als KOPP’er heb je als kind vaak moeten zorgen voor ouders in plaats van andersom. Dan raken je eigen ontwikkeling en behoeften op de achtergrond. Het is niet gek dat het impact heeft op jou en hoe je de wereld ziet, als je thuis geen warme veilige plek had om op te groeien maar moest (ver)dragen, opletten, managen, en afzien. Dan leef je met (de effecten van) ontwikkelingstrauma. Het is heel begrijpelijk als het je nu veel inspanning vraagt om jouw eigen leven vorm te geven, in thema’s zoals fysiek en mentaal zorgen voor jezelf, een baan of gezonde relaties onderhouden, voor jezelf opkomen of überhaupt voelen wat je nodig hebt.

Impact en opgroeien

Wat is er toen-en-daar gebeurd?

In een ideaal scenario heb je twee liefdevolle ouders die je met ruimte en liefde laten opgroeien, maar als je ouders psychisch kwetsbaar zijn, kan dit anders lopen. Sommige ouders kunnen je niet loslaten en houden de symbiose in stand, waardoor je verstikt raakt en geen autonomie ontwikkelt. Andere ouders bieden ruimte voor autonomie, maar er is geen veilige verbinding om op terug te vallen, wat je onzeker maakt. Soms wisselen deze mechanismen onvoorspelbaar af, waardoor je geen stabiele koers hebt. Dit voortdurende moeten afstemmen op een ouder en de onvoorspelbaarheid ervan beïnvloeden je hechting en kunnen leiden tot verwondingen op het gebied van autonomie en verbinding, waardoor je moeite hebt om te weten wie je zelf bent, wat je wilt, en wat normale grenzen en omgangsvormen zijn.

Van overleven naar leven

En hoe gaat dat dan in het hier-en-nu?

Als je bent opgegroeid als KOPP’er, heb je het al ontzettend knap gedaan door strategieën te ontwikkelen die je hielpen overleven. Maar de coping die je eerder hielp -zoals te veel geven aan anderen, jezelf isoleren of jezelf verdoven – dient je nu niet meer. Sterker, juist jouw coping kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Je hebt vaak nog veel te ontdekken, zoals wie je bent, wat je wilt, en hoe je authentieke keuzes maakt en relaties opbouwt. Ook kunnen triggers uit het verleden je huidige reacties beïnvloeden, wat relaties bemoeilijkt als je anderen verantwoordelijk maakt voor jouw oude wonden. Gelukkig kun je leren om niet in de marge te blijven van wat je leven zou kunnen zijn, maar voluit te leven.

De aanpak

Leer jezelf kennen

Om te leren hoe jouw innerlijke landschap er uit ziet. Welke wonden heb je? Wat is er de oorsprong van? Hoe oud was je toen je die opliep en wat had je toen eigenlijk nodig? En hoe kan je nu voor jezelf zorgen in die stukken? Voor een deel is het dan fijn om wat meer handvatten te krijgen: hoe werkt opgroeien, hoe zit het met hechtingsstijlen, wat is psychotrauma nu precies en hoe krijg je daar zicht op. Daarnaast kan ik via Somatic Experiencing ook werken met de opgeslagen spanning in je lichaam.

Herkennen

Ben ik wel KOPP?

Je bent niet de enige die dit leest en denkt “het viel bij mij wel mee”. Dat kan natuurlijk. Maar het kan ook komen uit loyaliteit naar je ouders, of dat het nog niet willen onderkennen van dat het wel zo erg was. Je hoeft geen hekel te hebben aan je ouders, om te willen onderzoeken op welke manier je nog altijd last hebt, van wat zij (niet) hebben gedaan. Je mag ook hun onmacht zien, hoe ze het niet beter konden. Maar dat neemt niet weg dat jij schade hebt ondervonden waar je tot op de dag van vandaag mee te dealen hebt. En daar mag je zorg voor dragen, en daar mag je hulp bij vragen.

Sommige mensen komen pas later in hun leven tot de realisatie dat het in hun jeugd niet zo fijn en veilig was, als ze altijd dachten. Maar het is ook niet gek als je jong bent en vastloopt door de opvoeding die je (niet) hebt meegekregen. Waar je ook bent, je bent welkom.

Wie gingen je voor?

Antwoord op

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op algemene vragen over mijn praktijk en de sessies die ik aanbied. Of je nu meer wilt weten over de kosten, vergoedingen of hoe je een afspraak kunt maken… Ik heb de meest voorkomende vragen voor je op een rij gezet. Als je specifieke vragen hebt die hier niet beantwoord worden, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta altijd klaar om je verder te helpen en samen te kijken naar wat voor jou de beste opties zijn.

Betaling geschiedt achteraf, je krijgt hiervoor een factuur. Jij betaalt de factuur zelf aan mij, en dient die dan (eventueel) in bij je verzekering. De verzekering keert dan (eventueel) aan jou uit. Een afspraak afzeggen of verplaatsen kan tot 48 uur van tevoren kosteloos. Daarna breng ik de kosten voor de sessie in rekening. Die factuur is een “no show” factuur en kun je niet indienen bij de verzekering.

Omdat Lichaamsvragen een startende prakijk is, is er op dit moment nog geen wachtlijst. Dat betekent dat je doorgaans binnen twee weken terecht kunt.

Je kunt direct een afspraak maken via de button “plan direct een afspraak”. Je kunt ook het contactformulier invullen, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug. Liever mailen? tessa@lichaamsvragen.nl

Lichaamsvragen heeft een fysiek locatie aan de Hoogstraat 301B, in de wijk Gestel in Eindhoven. Je kunt er op het terrein parkeren en ook met de bus is het goed bereikbaar.

Dat kan. Het heeft mijn persoonlijke voorkeur om je live te zien, omdat ik dan beter kan afstemmen op jou. Maar als de reis een belemmering voor je is, kunnen we via beeldbellen aan de slag. Wel zou ik je willen vragen om af en toe (en we kunnen samen afspreken wat haalbaar is) naar de praktijk te komen.

Dat is heel lastig te zeggen. Het ligt er ook aan, wat er gaanderweg naar boven komt. Een coachvraag of shocktrauma kan met enkele sessies behandeld zijn. Maar als je bijvoorbeeld (opnieuw) in contact wil komen met je gevoel, kan dat een heel nieuwe ervaring zijn voor jou en je zenuwstelsel. Je kunt daar allerlei overtuigingen, conditioneringen en emoties bij ervaren. Het is dan belangrijk om jezelf de tijd te geven om dat laag voor laag af te pellen, en deze nieuwe ervaringen te integreren (te verteren).

Hoeveel sessies je wenst te hebben en de frequentie daarvan, is helemaal aan jou. De meeste mensen komen 1x per 2 weken. Maar wekelijks, driewekelijks of maandelijks is ook mogelijk. Afhankelijk van jouw hulpvraag, kan het traject wat korter of wat langer zijn. Een complexere vraag, zal meer tijd vergen.   

Een therapiesessie kost €95,- en is vrijgesteld van btw. Check bij je verzekering of je in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding. Over coaching ben ik verplicht 21% btw te rekenen. Coaching wordt niet vergoed. Wellicht kun je wel afspraken maken met je werkgever over het dragen van de kosten. Ik houd ruimte in mijn praktijk voor mensen met een kleine beurs. Mijn tarief is dan in overleg.

Dat ligt aan je verzekering. Therapeutische afspraken vallen onder de aanvullende verzekering. Afhankelijk van je zorgverzekeraar en het type polis, worden de behandelingen (deels) vergoed. Check dit goed bij je zorgverzekeraar! Coaching wordt niet vergoed. Wellicht kun je dit wel met je werkgever overleggen. Die zijn gebaad bij veerkrachtige werknemers.
Neem gerust contact met me op

Vul je gegevens in, dan bel ik je zo snel mogelijk terug.

    Plan een afspraak