Bij Lichaamsvragen staat een traumasensitieve benadering centraal. We ondersteunen mensen om zelf aan hun herstel te werken, binnen een veilige en compassievolle omgeving. Er zijn verschillende manieren om gedrag te begrijpen, maar op dit moment kijk ik het liefst door de lens van trauma, zoals beschreven door auteurs als Peter Levine, Stephen Porges en Deb Dana. Deze kijk voelt voor mij oordeelloos en gericht op herstel. De lichaamsgerichte ingang werkt direct en snel, want je komt voorbij alles wat het brein er over bedenkt. Wat ik waardeer is de fijngevoelige afstemming, de veiligheid, het vertragen – want in de vertraging gebeurt alles al. Ik ervaar dit als een wezenlijke verrijking van meer cognitief georiënteerde modellen en meer ratio-gerichte zienswijzen die ik natuurlijk vanuit mijn opleiding en tijd als klinisch ethicus ken. Voel je vrij om, wanneer je kennismaakt met Lichaamsvragen, je brillen af te wisselen of ze eens samen op te zetten.
Van professional tot professional
Hallo collega! Wat fijn om je hier te treffen. Lichaamsvragen biedt lichaamsgerichte therapie i.c.m zingevingsgesprekken gebaseerd op wetenschappelijke inzichten rondom trauma en herstel. Daarnaast maak me hard voor traumasensitiviteit middels workshops en trainingen (op maat). Ik ben benieuwd wie jij bent. Mocht je willen overleggen, samenwerken of doorverwijzen, neem gerust contact met me op!
Mag het traumasensitief, alsjeblieft?
In de wereld is veel trauma, maar er is niet altijd ruimte voor zorgvuldige afstemming, zowel voor de mensen die we begeleiden als voor ons zorgverleners zelf. Terwijl: als we onszelf zien en voelen, kunnen we dat ook beter voor anderen doen. Daarom wil ik deze (trauma)sensitieve zijnswijze graag verder delen. Nieuwsgierig naar deze manier van werken en zijn? En wil je weten hoe je dat in elk geval voor een stukje kunt toepassen in jouw (werkzame) leven? Misschien wil je eens aansluiten bij een workshop.
Vanuit welke bril kijk je?
Samenwerken?
Ben je op zoek naar handvatten om meer lichaamsgericht en afgestemd te werken met jouw cliënten? Naast mijn workshopaanbod zou mijn platform ook een waardevolle bron voor jou of je cliënten kunnen zijn. Ik nodig je van harte uit om deel te nemen met een open hart en reflectieve houding. Want sensitief omgaan met jezelf is de sleutel tot sensitief omgaan met je cliënten. (Community is beschikbaar vanaf 1 december 2024)
Publicaties
Verbinding met de klinische ethiek
We hebben ze allebei nodig, hoofd en onderbuik. Hoewel de nadruk bij Lichaamsvragen ligt op het lichaam, zie ik zeker de waarde van het betrekken van de cognitie in ontwikkelprocessen. Het kan heel waardevol zijn om te expliciteren wat onbenoemd blijft, orde en helderheid te scheppen, aannames tegen het licht te houden en argumenten uit te pluizen. Dat is ook waarom ik ethicus ben geworden. Ik ken de snelheid en de druk van de zorg en weet hoe verleidelijk het is om binnen die context “in je hoofd te gaan zitten”. Vandaar de expliciete uitnodiging om in je lijf te zakken en om daar waar het kan (al is het in de pauze op de wc) te vertragen. Heb jij een ethische vraag? Wil jij kijken vanuit hoofd en onderbuik en kan je daarbij een sparringpartner gebruiken? Weet me te vinden.